Čemu služe zrcalni neuroni u sportu?

mirror neuonDanas se smatra da zrcalni neuroni imaju vrlo bitnu ulogu u motoričkom učenju. Ti neuroni nose naziv „zrcalni“ jer se čini kao da se promatrana radnja „reflektira“ u motoričkoj reprezentaciji iste radnje. Ove „refleksija“ događa se u različitim područjima mozga, a ponajviše u starom dijelu ljudskog mozga koji je zadužen za percepciju.
Drugim riječima, promatranjem neke vježbe (na videu ili za vrijeme treninga kad trener pokazuje vježbu) sportašu se u mozgu aktiviraju isti oni neuroni koji bi bili aktivni da sportaš samostalno izvodi tu vježbu. Podaci na kojima se temelje ova saznanja proizlaze iz istraživanja provedenih korištenjem neurofizioloških i bihevioralnih tehnika kao i metoda prikazivanja mozga (engl. brain imaging). Prema tome, uloga zrcalnih neurona je izuzetno važna u pojedinim tehnikama koje sportaši koriste u okviru svoje psihološke pripreme (primjerice, motorička predodžba odnosno vizualizacija). Vizualizacija predstavlja voljno nastojanje osobe da zamisli sebe u izvođenju određene radnje. Ona pomaže sportašima u učenju novog motoričkog obrasca. Kada se od sportaša zatraži da stvori motoričku predodžbu, on može stvoriti vizualnu reprezentaciju ekstremiteta (ruke, noge i sl.) u pokretu (vizualna predodžba) i/ili mentalno simulirati pokret, uz kinestetički osjećaj pokreta (kinetička predodžba). Slika u nastavku prikazuje regije mozga koje su aktivne prilikom izvođenja (gornji red sličica), odnosno kod opažanja (donji red) pokreta dohvaćanja nekog predmeta (npr. lopte). Primjećujete značajnu sličnost u aktiviranim regijama.

120-MirrorNeuronsDa izbjegnemo zabunu, moramo napomenuti da sâmo učenje opažanjem i vizualizacija neće dovesti do toga da neku radnju ispravno izvodimo, a još manje da ta radnja „uđe“ u naše mišiće i stvori automatizam pokreta. Potrebno je uložiti trud i puno puta (prema mišljenjima nekih i do 10 000 puta, ovisno o složenosti pokreta/radnje) izvesti neku radnju da bi naši mišići „upamtili“ taj pokret. Međutim, vizualizacija i zrcalni neuroni svakako pomaže u nastojanju da izvođenje dovedemo do optimalne razine. Uz pozitivan stav i usredotočenost na vještine koje imate, povećava se vjerojatnost napretka u trenažnom procesu i nastupima na natjecanjima. Koje tehnike/vježbe koristite kako biste dodatno uvježbali i upamtili neke radnje? Očekujemo vaš odgovor i šaljemo sportski pozdrav!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima!

Pinterest

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Matej Fiškuš

Zainteresiran za područje sportske psihologije, a poglavito teme poput mentalne čvrstoće, upravljanja stresom i motivacije sportaša. Rekreativno se bavim plivanjem i igram mali nogomet, a obožavam pratiti tenis. Životni moto: "Nulla dies sine linea" - Nijedan dan bez poteza.


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.