Ima li pilota u avionu?

imalipilotaSportašima ponekad glava „izvodi“ manevre koji ih sputavaju u izvođenju. U takvim situacijama trener uzalud viče „Pazi!“ ili „Koncentriraj se!“, ali sportaš nikako ne uspijeva dovesti um u stanje ravnoteže, a cilj je opustiti se i dozvoliti automatizmu da odradi svoje.

Razlog zbog kojeg ponekad osjećamo zabrinutost, nervozu i dezorijentiranost je neadekvatan fokus. Na slici su prikazane 4 faze kroz koje sportaši prolaze za vrijeme izvođenja, odnosno na koje mogu biti usmjereni. Naša preporuka je da se na prve tri faze (Procjena, Analiza i Zamišljanje) usmjerimo vrlo kratko. A optimalno je svu pažnju usmjeriti na posljednju fazu (slika).

PAZIAko su nam misli uvučene u vrtlog raznih događaja oko nas, tada se bavimo raznim Procjenama (1). Pritom je naša pažnja široko usmjerena na vanjske podražaje, odnosno publiku, uvjete u kojima se nalazimo, opremu u kojoj igramo itd.
Nakon toga slijedi Analiza (2). U ovoj fazi naša je pažnja usmjerena na naše negativne misli i emocije vezane uz negativnu procjenu našeg izvođenja ili svakodnevne brige i očekivanja. Ako u ovoj fazi ostanemo fiksirani, naša izvedba će biti loša i može doći do „gušenja“ u širokim analizama koje narušavaju automatizam i fokus na bitno.
Prije izvođenja korisno je kratko Zamisliti (3) kako će naša izvedba izgledati, stvoriti sliku u glavi i pripremiti se za početak. Pažnju treba usmjeriti vrlo usko na unutarnje misli vezane uz ono što slijedi, a to je naš nastup. Ovdje govorimo o vizualizaciji pred izvođenje (za vrijeme natjecanja), a budući da tijekom nastupa postoji malo vremena za takvo što, preporuka je da ova vizualizacija bude što kraća. Na treningu ili u svlačionici može se napraviti kompletna vizualizacija (zamišljamo sebe kako u cijelosti izvodimo neku radnju, od rutine, preko zagrijavanja, probe i samog izvođenja od početka do kraja. Ona je nešto duža, a može se kombinirati s tehnikama opuštanja.
I na kraju – Izvedba (4). Sad je vrijeme da se stavimo na „autopilot“ i da oslobodimo radnu memoriju bilo kakvih popratnih zadataka. Ovdje pažnju moramo usmjeriti vrlo usko na vanjske podražaje bitne za izvođenje i automatizam. Ako je pažnja usmjerena isključivo na izvođenje, a sve ostalo spremimo u ladicu, pretinac ili torbu i ostavljamo sa strane, manja je vjerojatnost da ćemo pogriješiti. U tom trenutku ništa nije važno osim naše izvedbe.

Ovo su 4 faze na koje možemo biti usmjereni. Kad imamo osjećaj da nismo koncentrirani, vjerojatno je naša pažnja usmjerena na procjenu ili analizu. To stvara osjećaj neugode, javlja se trema i nesigurnost kod izvođenja, a posljedično počnemo griješiti. Optimalno funkcioniramo kad „ispraznimo“ glavu i kad se prepustimo igri na način kako smo to činili na treningu.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima!

Pinterest

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Matej Fiškuš

Zainteresiran za područje sportske psihologije, a poglavito teme poput mentalne čvrstoće, upravljanja stresom i motivacije sportaša. Rekreativno se bavim plivanjem i igram mali nogomet, a obožavam pratiti tenis. Životni moto: "Nulla dies sine linea" - Nijedan dan bez poteza.


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.