Kako se psihički oporaviti nakon ozljede?

sports-injurySportske ozljede sastavni su dio sporta. To su, u psihičkom smislu, prepreke koje nas sprječavaju da dođemo do cilja. Pritom se javlja frustracija, ljutnja, a ponekad i bijes. U tom trenutku važno je prihvatiti stanje u kojem se tijelo nalazi, biti strpljiv i slijediti preporuke stručnjaka koji saniraju ozljedu, ali i sportskog psihologa.
Sportski psiholog pruža podršku sportašima u svim segmentima sportskog izvođenja. Iznimka nisu ni situacije u kojima sportaš zbog ozljede mora pauzirati s treninzima. Većina sportaša smatra da se svako poboljšanje stanja može interpretirati kao mogućnost ranijeg povratka na teren, no tu valja biti posebno oprezan.

“Kada govorimo o oporavku od ozljeda, najvažnije je dobro sanirati ozljedu u fizičkom smislu. Kad se ozljede, sportaši imaju osjećaj da puno propuštaju, da zbog njihovog izostanka “pati” ekipa, da bi ih ozljeda mogla “zakočiti” u njihovom profesionalnom razvoju; što ponekad dovodi do preranog povratka na teren. Ako se niste u potpunosti fizički oporavili,  niste ni psihički spremni za povratak na sportski teren jer ste jednim dijelom usmjereni na ozlijeđeno područje. Razmišljamo o njemu, ne možemo se opustiti, pa je ozlijeđeno područje samim time napetije, čime se povećava vjerojatnost ponovne ozljede ili ozljede nekog drugog dijela. Povrh toga, “štednjom” tog dijela remetimo automatizam i motoriku koju imamo. Najbitnija je, dakle, fizička rekuperacija, za vrijeme koje je važno raditi vježbe relaksacije, uz specifične vježbe vizualizacije, koje u psihičkom smislu pomažu sportašu da ojača taj dio tijela odnosno vrati potrebnu sigurnost da je ozlijeđeni dio tijela zacijelio i da može u potpunost nesmetano obavljati svoju funkciju.” ~ Anđelko Botica, sportski psiholog

Ljudsko tijelo je fascinantno u svakom smislu riječi, ali svejedno traži od nas da budemo savjesni i ponašamo se odgovorno. Imajte vjere u sebe, a raspoloživo vrijeme mirovanja iskoristite za vježbe vizualizacije, relaksacije i uz to poradite na svom samopouzdanju. Činjenica da je tijelo ozlijeđeno ne znači da ste manje vrijedni ili da se nećete vratiti u formu u kojoj ste bili. Uz adekvatnu rekuperaciju i psihički pripremu, velika je vjerojatnost da ćete se vratiti još jači, brži i bolji. Sportski pozdrav!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima!

Pinterest

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Matej Fiškuš

Zainteresiran za područje sportske psihologije, a poglavito teme poput mentalne čvrstoće, upravljanja stresom i motivacije sportaša. Rekreativno se bavim plivanjem i igram mali nogomet, a obožavam pratiti tenis. Životni moto: "Nulla dies sine linea" - Nijedan dan bez poteza.


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.