Razno

Čemu služe zrcalni neuroni u sportu?

mirror neuonDanas se smatra da zrcalni neuroni imaju vrlo bitnu ulogu u motoričkom učenju. Ti neuroni nose naziv „zrcalni“ jer se čini kao da se promatrana radnja „reflektira“ u motoričkoj reprezentaciji iste radnje. Ove „refleksija“ događa se u različitim područjima mozga, a ponajviše u starom dijelu ljudskog mozga koji je zadužen za percepciju.
Opširnije… »

Kad i kako raditi s djecom?

mladisportasiMnogi se pitaju kad je pravo vrijeme za početak psihološke pripreme kod djece, odnosno mladih sportaša. Razvojno gledano, djeca do 11-12 godine života doživljavaju svijet oko sebe na konkretan način pa samim time nisu pogodna za ovaj oblik rada. Međutim, prelaskom u više razrede osnovne škole, djeca polako počinju usvajati apstraktne pojmove.
Opširnije… »

Roditelji – kojem stilu Vi pripadate?

soccer-parent-180x180Budući da često radimo s mladim sportašima, neophodno je, ali i poželjno, u suradnju uključiti i roditelje. Informacije koje dobijemo o razvoju djeteta, prilagodbi na školu, treninge i mnoge druge čimbenike djetetovog razvoja upotpunjuju sliku i mogu biti od velike važnosti u procesu psihološke pripreme mladog sportaša. Međutim, problem nastaje kad roditelji postanu previše uključeni u razvoj i napredak djeteta, iako im je prvotna namjera pružiti djetetu svu potrebnu ljubav i podršku.  Opširnije… »

Hiperaktivnost kod mladih sportaša

rijekapsihologijeKoji su simptomi hiperaktivnosti kod mladih sportaša? Kako pristupiti djeci sa simptomima hiperaktivnosti? Kad nastaje i koliko je često? Kako se može tretirati? Odgovore na ova i još neka pitanja s kojima se treneri susreću u radu s djecom dobit ćete na predavanju koje će se održati u ponedjeljak, 16.02. u 11h, u prostorijama Riječkog sportskog saveza, Verdijeva 11/III, Rijeka . Predavač je sportski psiholog, Anđelko Botica, koji ima preko 10 godina iskustva u radu sa sportašima svih dobnih uzrasta. Svi ste dobrodošli!

Kako se psihički oporaviti nakon ozljede?

sports-injurySportske ozljede sastavni su dio sporta. To su, u psihičkom smislu, prepreke koje nas sprječavaju da dođemo do cilja. Pritom se javlja frustracija, ljutnja, a ponekad i bijes. U tom trenutku važno je prihvatiti stanje u kojem se tijelo nalazi, biti strpljiv i slijediti preporuke stručnjaka koji saniraju ozljedu, ali i sportskog psihologa.
Opširnije… »


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.