Trema

Ima li pilota u avionu?

imalipilotaSportašima ponekad glava „izvodi“ manevre koji ih sputavaju u izvođenju. U takvim situacijama trener uzalud viče „Pazi!“ ili „Koncentriraj se!“, ali sportaš nikako ne uspijeva dovesti um u stanje ravnoteže, a cilj je opustiti se i dozvoliti automatizmu da odradi svoje.
Opširnije… »

Što kad gubimo kontrolu?

Panic-attack5Ponekad sportaši bivaju pretjerano uzbuđeni. Imaju osjećaj da gube kontrolu nad situacijom, a trener viče: “Ne paničari”. U mozgu se stvaraju negativne slike, a tijelo reagira znojenjem, nedostatkom zraka, grčenjem mišića i bolovima u tijelu.
Opširnije… »

Kako „hladne glave“ dočekati natjecanje?

Kako hladne glave dočekati natjecanjeKoliko ste puta čuli pompozne izjave novinara, trenera i/ili ljudi koji prate sportska natjecanja: „Sutra je dan D“, „Nema prostora za pogrešku“ ili „Došao je i taj dan“? Siguran sam da je Vaš odgovor – bezbroj puta. Sportaši često imaju osjećaj da su odigrali utakmicu prije nego je ona uopće i započela. Što na temu pripreme sportaša prije važnog događaja kaže Vaš sportski psiholog pročitajte u nastavku.
Opširnije… »

Kako se javlja trema kod sportaša?

Trema ili napetost (anksioznost) kod sportaša se javlja u velikom broju situacija, ali različitog intenziteta. Bitno je znati da za maksimalan uspjeh sportaš treba imati optimalnu razinu napetosti, koja je za svakog pojedinca specifična. Takva razina uzbuđenja često se naziva „pozitivnom tremom“.

Opširnije… »


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.