Vedran Tuta (Taekwondo)

“Zovem se Vedran Tuta. Bavim se borilačkim sportom, Taekwondo. Tijekom sportske karijere imao sam problem koji se manifestirao prije početka natjecanja u vidu nervoze i straha. Taj strah je teško bilo opisati, ali upravo on me sputavao u mojoj izvedbi i bio razlogom mojih sportskih neuspjeha. Aktivno sam se počeo natjecati sa 16 godina. Prije svake borbe osjećao sam strah, nervozu i pritisak najčešće u predjelu prsa. U narednom periodu osvajao sam medalje, ali najčešće su to bila 2. i 3. mjesta. U to vrijeme bio sam svjestan da moram poboljšati fizičku pripremu da bih postao prvak.”

“Mislio sam da moram naporno trenirati a prvo mjesto će kad tad doći. Međutim to se nije dogodilo. Na natjecanja na kojima sam sudjelovao shvatio sam da moji rezultati ne ovise samo o fizičkoj pripremi. Moji treneri su bili mišljenja da borac vremenom očvrsne i bude sigurniji u sebe te taj strah nestane. Nikad s njima nisam govorio o strahu ili tremi, zapravo nikad o tome nismo detaljno pričali. U 23. godini života odlučio sam potražiti pomoć od stručne osobe jer sam fizičku pripremu doveo do savršenstva.

Upoznao sam Anđelka Boticu kojem sam spomenuo svoj problem i on mi je spremno pomogao. Od samog početka naše suradnje neizmjerno sam mu vjerovao jer je uvijek govorio istinu koju ja nisam prihvatio. Radili smo jedanput tjedno, a u vrijeme natjecanja i češće. Shvatio sam da je moj problem strah od „batina“ protivnika i pomisao da ću biti fizički povrijeđen. S tim dolazi i osjećaj boli, fiziče boli, na koji nisam bio spreman. Anđelko Botica me vodi demistificiranju te boli sa samim sobom te strahom od boli. Strah će uvijek biti prisutan prije natjecanja i on je pozitivan, međutim njega sam naučio na natjecanju pretvoriti u svoju prednost na način da sam uvijek bio svjestan svoje snage, kako fizičke tako i psihičke. Moj problem je bio da nisam sebi u potpunosti vjerovao i da sam bio skeptičan. Također sam vježbama uklonio strah od protivnika koji bi svojom visinom i fizičkim atributima djelovao kao nepobjediv protivnik. Sve je to naravno bila neistina u kloju me je Anđelko naučio i pokazao da treba vjerovati sebi.

Jedna od posebnih uspjeha u radu sa sportskim psihologom Anđelkom Boticom, istaknuo bi natjecanja u specijalnim tehnikama. Od 2003. do 2005. godine bio sam prvak Hrvatske u specijalnim tehnikama. U toj disciplini potrebno je skočiti i slomiti dasku na određenim visinama nožnim tehnikama. To mogu izvoditi uglavnom razgibani i tehnikom nadareni borci, što ja nisam bio. Uvijek sam ih želio izvoditi, ali sam bio svjestan da teško mogu nastupati za Hrvatsku reprezentaciju u pojedinačnoj konkurenciji. Međutim velikom psihološkom pripremom uspio sam na visinama preko 260 cm, o kojima sam samo mogao sanjati izvesti navedene tehnike, te tako postao višestruki prvak Hrvatske u specijalnim tehnikama i nastupao u pojedinačnoj konkurenciji za Hrvatsku reprezentaciji na europskim i svjetskim prvenstvima.”

Pozdrav,
Vedran

Rezultati:

  • SENIORSKI PRVAK HRVATSKE U TAEKWON-DOU 2004. GODINE U DISCIPLINAMA:
  • SPARING, TEST SNAGE I SPECIJALNE TEHNIKE
  • PROGLAŠEN NAJUSPJEŠNIJIM SENIOROM 2004. GODINE
  • SVJETSKO PRVENSTVO 2001: 3. MJESTO
  • EUROPSKO PRVENSTVO 2003. 3. MJESTO
  • PRVAK HRVATSKE: 2001. 2002. 2003. 2004. 2005.
  • REPREZENTATIVAC HRVATSKE: 2001. – 2007. GODINE

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima!

Pinterest


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.