Zašto je važno imati rutinu prije natjecanja?

BVrijeme prije nastupa na nekom natjecanju i način kako ga provodimo uvelike određuje konačan ishod. U tom periodu  pomaže rutina koju sportaš izvodi kako bi se optimalno pripremio za natjecanje. Osnovni je cilj uz pozitivan stav i samopouzdanje, postići adekvatan fokus koji će nam pomoći da na natjecanju optimalno izvodimo uvježbane radnje i uživamo u sportu.

Pozitivan stav je nešto što možemo kontrolirati. Time je rečeno ono najbitnije – imamo pravo se nadati i mi sami odlučujemo hoćemo li očekivati dobar nastup ili se predati prije nego je natjecanje uopće i počelo. U tu svrhu možemo njegovati stav poput: „Idem se boriti do zadnjeg poena/minute jer to mi nitko ne može oduzeti!“. Na taj način fokus automatski prebacujemo na proces (borbu), a ne na ishod. Ovo je posebno važno za sportaše koji su primarno motivirani rezultatima, plasmanom i trofejima. Promjene u mentalnom sklopu ovog tipa zahtijevaju puno truda, a suradnja sa sportskim psihologom može olakšati ovaj proces.

Samopouzdanje je vrlo varijabilan koncept jer mnogim sportašima oscilira od natjecanja do natjecanja. Važno je osvrnuti se na minuli rad na treninzima i kvalitetu nastupa što može poslužiti kao osnova za uvid u trenutno stanje forme. Ako forma nije na optimalnoj razini, sjetite se da je ovo natjecanje prilika da najprije sebi, a onda i drugima, dokažete da ste bolji. Istovremeno osjetite spremnost za prihvaćanje eventualnih grešaka u izvođenju koje će se neminovno dogoditi. Samopouzdanje možete shvatiti kao imunosni sustav koji štiti organizam od napada stranih mikroorganizama. Analogno tome, samopouzdanje štiti naš mentalni sklop od interpretacije pogrešaka, reakcija publike, komentara trenera i ostalih ometača koji nastoje kompromitirati naš unutarnji balans.

I najvažnije – fokus! Biti usmjeren na ono što je bitno predstavlja velik izazov i „prekaljenim“ sportašima, a kamoli onima s manje iskustva. Poanta je postaviti realne ciljeve koji će biti usmjereni na izvođenje, vizualizirati scenarije koji se mogu dogoditi i napraviti strategiju suočavanja s pojedinim scenarijem. Nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti kojim tijekom će se natjecanje odvijati. Ali istovremeno, nitko ne brani da stvaramo sliku u glavi i zamišljamo različite situacije do kojih može doći. Ne podcjenjujte moć vizualizacije! Sama činjenica da nešto zamišljamo i proživljavamo, pomaže nam da se pripremimo i adekvatnije reagiramo ako se takva situacija stvarno i dogodi.

Za kraj ne zaboravite – rutina prije natjecanja veoma je važan i neizostavan dio uspješnog izvođenja.  U planiranju i osmišljavanju iste kao i provedbi tog plana može vam pomoći sportski psiholog, a na vama je da odlučite hoćete li se adekvatno pripremiti za predstojeće izazove! Sportski pozdrav!

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima!

Pinterest

Ostavite komentar

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Matej Fiškuš

Zainteresiran za područje sportske psihologije, a poglavito teme poput mentalne čvrstoće, upravljanja stresom i motivacije sportaša. Rekreativno se bavim plivanjem i igram mali nogomet, a obožavam pratiti tenis. Životni moto: "Nulla dies sine linea" - Nijedan dan bez poteza.


Kategorije članaka

Newsletter

Ispunite formu, preplatite se i primajte naš mjesečni newsletter sa pregledom najnovijih članaka i obavijesti!

Društvene mreže

Potražite nas na Facebooku.